Pakej Surabaya Mount Bromo Tumpak Sewu Waterfall

Pakej Percutian Surabaya Tumpak Sewu

Pakej Percutian Surabaya Tumpak Sewu Waterfall ialah pakej percutian di Surabaya dengan lawatan mount bromo dan air terjun Tumpak Sewu. Lawatan tersebut berada di satu kawasan yaitu Surabaya East Java.

Pakej Percutian Surabaya

Mount Bromo merupakan destinasi utama bagi para pelancong untuk tengok sunrise and view yang sangat menakjubkan . Lepas itu awak akan melihat langsung kehadiran kawah bromo yang masih aktif, padang pasir yang mengelilingi mount bromo sehingga memaparkan padang pasir yang luas. Pada waktu malam hari awak boleh tengok keindahan milky way. Jika awak seorang fotographer maka sangat sayang jika terlewat.

Pakej Surabaya Mount Bromo Tumpak Sewu Waterfall

Air Terjun Tumpak Sewu berlokasi di Lumajang city dan masih di kawasan Surabaya dengan pemandangan yang sangat menakjubkan. Lawatan air terjun Tumpak Sewu menawarkan pemandangan alam dan trekking yang sangat menantang. So sangat cocok bagi para pelancong yang suka trekking karena di air terjun Tumpak Sewu menghabiskan waktu sekitar 4 jam untuk explore ( Air Terjun Tumpak Sewu, Air Terjun Nirwana, Air Terjun Telaga Biru and Tetes Cave ).

Pakej Surabaya Tumpak Sewu Waterfall

Aturcara Lawatan :

Pick Up di Surabay Airport ( Hari 1 )

  • Tour guide and driver akan ambil awak di Surabaya Airport
  • Perjalanan di hari pertama dari Surabaya airport menuju ke homestay di kawasan air terjun lebih kurang 5 jam
  • Setibanya di homestay awak boleh rehat kerana explore kat air terjun akan di mulai esok pagi

Explore Air Terjun Tumpak Sewu ( Hari 2 )

  • Pukul 6 pagi prepare untuk explore waterfall, pakai pakaian siap basah and sepatu karet yang goog grip supaya tak licin
  • Sebelum tour di mulai baiknya sarapan dulu yang akan di siapkan oleh pemilik homestay
  • Setelah sarapan sekira pukul 7 pagi, explore waterfall di mulai dengan di temani oleh local guide
  • Tempat pertama adalah Panorama Tumpak Sewu yaitu pemandangan air terjun dari atas, boleh ambil gambar puas puas. Lanjut trekking menuju ke bawah menuruni tebing dengan tangga yang terbuat dari besi jalur tanah, tetap ikuti arahan dari guide. Sesampai di bawah dan menuju ke air terjun, enjoy and ambil gambar puas puas. Lepas tu lanjut menuju ke tebing nirwana, Telaga Biru and last Goa Tetes.
  • Balik ke homestay untuk mandi, ganti baju kering and packing.
  •  Setelah rehat sejenak waktunya melanjutkan perjalanan menuju ke hotel di kawasan Gunung Bromo
  • Perjalanan menuju ke hotel di kawasan gunung bromo lebih kurang 4 sampai 5 jam.
  • Tiba kat hotel, check in and rest

Tumpak Sewu Waterfall

Mount Bromo Tour ( Hari 3 )

  • Aktiviti di gunung bromo di mulai pukul 3 pagi, so bangun lebih awal pukul 2:30 untuk prepare
  • Pukul 3 pagi tour guide akan ambil awak kat hotel menggunakan kenderaan 4WD Jeep menuju ke Pananjakan ( sunrise view point ) lebih kurang 40 menit perjalanan
  •  Tiba di sunrise view point, awak boleh duduk kat kedai kecil untuk pesan kopi panas sambil menunggu adzan subuh and sholat kat masjid yang ada di lokasi
  • Setelah solat subuh waktunya bergerak untuk menikmati sunrise and view mount bromo, boleh ambil gambar puas puas
  • Kembali ke jeep untuk menuju ke spot selanjutnya yaitu Padang Pasir dengan  backgraound Gunung Widodaren, Kat sini awak boleh ambil gambar dengan jeep
  • Lanjut perjalanan menuju ke kawah Bromo, Jeep akan parking 1 km sebelum kawah, dari parkir awak nak jalan kaki pun boleh, nak sewa kuda pun boleh
  • Di puncak gunung Bromo awak boleh tengok kawah yang masih active, ambil gambar puas puas and balik turun menuju jeep untuk melanjutkan ke spot Bukit Teletubbies / Savanah
  • Setiba kat lokasi boleh ambil gambar puas-puas yang cantik sangat, macam kat New Zealand. Kat sini pun aktiviti free and easy
  • Leapas tu, pergi kat Pasir Berbisik, boleh bergambar dengan jeep dengan background gunung bromo
  • Balik kat hotel untuk sarapan and packing
  • Pukul 12 siang waktunya check out and transfer to Surabaya Airport atau hotel
  • Sampai kat Surabaya and tour finish

 

Pakej Percutian Surabaya Tumpak Sewu